JoanNestle.com| Foyer| Dining Room| Living Room| Bedroom & Study| Di’s Lounge| Garden

At-Home with Gila Svirsky


Jerusalem
18 mart 2003
Subject: Pocivaj u miru, drago Racheli

Prijatelji,

Mediji se pitaju koliko ce biti mrtvih u Iraku, ali smrt je vec pocela u Palestini. Posto su u fokusu svetske javnosti trenutno dogadjaji vezani za americku invaziju na Irak, izraelska vojska nastavlja da se ponasa u svom brutalnom maniru prema Palestincima. Juce je vojska upucala i usmrtila 11 Palestinaca u pojasu Gaze – ukljucujuci i dva tinejdzera, dvogodisnju devojcicu, i jos dvoje na zapadnoj obali. Ali sve oci su uprte u Busa i dogadjaje u Bagdadu, da li neko vidi sve ovo?

Aktivisti za mir i ljudska prava u Izraelu i Palestini vide, i organizuju se. U proteklih par nedelja 26 izraelskih i palestinskih organizacija su se zdruzile u palestinsko-izraelski vanredni komitet, kako bi pokusale da sprece da se takvi dogadjaji dese, a kamoli pogorsavaju. Nema sumlje da ce sa izbijanjem rata vojska uvesti produzeni policijski cas, sto ce prouzrokovati dalje izgladnjivanje vec neuhranjenog stanovnistva Palestine. Takodje se ocekuje da ce vojska pokusati da prekine telefonske linije i da ukine struju na okupiranim teritorijama. I postoji vrlo realna opasnost od povecanog rusenja kuca, proterivanja, i progledavanja kroz prste domacem stanovnistvu koje vrsi napade na palestince. Aktivisti ce raditi na tome da sprece ovakve dogadjaje koliko god je to moguce, i da stalno obavestavaju javnost.

Zastrasujuca smrt 23godisnje Rachel Corrie, mirovne aktivistkinje iz S.A.D-a koja je radila pri Internacionalnom pokretu solidarnosti (ISM) u Gazi, bolno me je sokirala. Rachel je hrabra mlada zena koja je stala ispred buldozera, ocima trazeci od vozaca saosecanje za kucu koju se spremao da srusi, ali on je nastavio da vozi pravo na nju. A onda nastavio da vozi da zavrsi posao. Ja sam otisla na spavanje i probudila se sa tom istom slikom u mislima, i tako svaki dan od tada. Ja nisam poznavala Rachel, ali mogu da pretpostavima da je ona sama bila toliko saosecajana, da nije mogla ni pretpostaviti da postoji sila tame koja je na kraju progutala. Sva se najezim kad se prisetim slicnih aktova nenasilnog otpora u proteklim godinama koji su se zavrsavali samo sa povredama i sa onim “zamalo” situacijama, a sada ovo ubistvo otkriva hladno srce onih koji sada stvaraju i sprovode zakon.

Koalicija zena za mir izdala je sledeci oglas u danasnjim novinama Ha’aretz:

Mi izrazavamo iskreno saucesce porodici Corrie i svim clanovima
Internacionalnog pokreta solidarnosti zbog ubistva
Rachel
tokom njenih herojskih i nenasilnih napora da spreci
destrukciju kuce palestinske porodice.
Okupacija je dovela do degradacije vrednosti ljudksog zivota – palestinaca, izraelaca i ostalih.

Koalicija zena za mir:
Machsom Watch, Movement Democratic Women of Israel (TANDI), New Profile, Noga Feminist Journal, The Fifth Mother, WILPF - Israel section, and Women in Black


Neka Rachel pociva u miru, i neka njena porodica pronadje utehu u saosecajnoj i dragocenoj dusi njihovog dragog deteta.

Gila Svirsky, JerusalemRachel Corrie (studentskija slika)
Rachel Corrie, umrla sa 23 godine.***********************************

Coalition of Women for Peace:
http://www.coalitionofwomen4peace.orgAt-Home with Gila Svirsky

Introduction
Letters from Jerusalem, 2001
Letters from Jerusalem, 2002
Letters from Jerusalem, 2003
New & recent letters from Jerusalem (2004)
Resources and Links


Tekst © 2003 Gila Svirsky. Prevod hvala Autonomnom zenskom centru protiv seksuale nasilije u Beogradu. Slika od Rachel Corrie Memorial Website.

Messages for Joan? Problems with this site?
Please contact the WebMs.