DIJALOG  utorak, 11. mart 2003.

REAGOVANJA


Lojtre za fiskala

    Uz tekstove Gorana Jovanovica Advokati brane zakon, a ne pijane vozace, Danas, 3. mart 2003. i Silovanja na Ibarskoj magistrali, 31. januar 2003.
    Pa po lojtrama gor,
    Pa po lojtrama dol,
    Pa po lojtrama gor i dol
    Ove lojtre su za gospodina fiskala Gorana Jovanovica, da ima za sta da se prihvati, jer da su merdevine ne bi islo. Ovako nesrpska rec, pa zna se ko upotrebljava te i takve reci ni argumenti mu ne vaze.
    A htela sam bas da podrzim gospodina Jovanovica. Ta Mladjenovicka je preterala. Kad se samo setim, jos 1988. ona je presretala zene na ulici premorene od posluzivanja na 8. martovskim slavljima, koje su nosile krepane karanfile, grabeci da se domognu sudopere koja ih jos ceka, i propitivala ih vode li sa muzevima ljubav protiv svoje volje. Ove se izbece na rec ‘ljubav’. Nije im jasno da se ‘ono’ tako zove i promrse "nego sta, pa ne mislite da mi je posle svega jos i do toga". I umesto da te sasvim nedomoljubive izjave ostavi u fascikli za uvek, ona je o njima pricala , molim vas lepo, na javnim tribinama. I sta je rezultat tog njenog presretanja zena. Uveli delikt ‘silovanje u braku’. Ne moze covek ni u sopstvenoj kuci da se razbaskari i opusti.
    Pa, nije podrzavala neke tako fine ljude, takoreci iz predvorja SANU i SINOD SPC koji su se kandidovali i za visa mesta, da zastite zene od abortusa. Lepo su oni smislili da svi budu zadovoljni i akademici i demografi i generali i politicari i popovi. Zene ionako nikad niko nizasta nije pitao, pa zasto bi ih oni pitali. A kad se ta sramna abortivna radnja zabrani u bolnicama, ostaju skrivene ordinacije za bogate i ljuto korenje za ine. A i zene moraju krivice da se oslobadjaju, iskupljuju za grehove... Prezivele bi one koje i treba da zive, od kojih strucnjaci i specijalisti za iskupljivanje greha mogu imati vajdicu. A fukari sta je i sleduje.
    Zamerila se Mladjenovicka mnogima. Umesto da pusti zene da i dalje tule sto nisu dovoljno uske, po meri siroke, k’o iz modnih magazina, sa malim i ogromnim sisama istovremeno, ona im pricala da je vazno da se svidjaju same sebi. Pa gde to ima? I jos gore, kud to vodi? Podrzavala zene kojima se dopadaju druge zene. Muskarci u autu. Nepotrebni. I nauka se na njenu stranu okrenula. Izgleda da ce ubrzo siroti mamini miljencici postati cist visak na ovome svetu.
    Ne bih da nastavljam, sve jedno gore od drugog. I sta se od takve zene moglo ocekivati nego da podrzi Hag. A lepo bi nasi sudovi, vaki kake ih Bog dao, sve pod tepih zgurali, u komsijsko dvoriste smandrljali i k’o sto se prilici zemlji u kojoj se zna ko je domacin bili bismo cisti da cistiji ne mozemo biti. A ona se uskopistila da nas uci da bez Haga ne bi ni znali sta se u ovim ratovima dogadjalo. Pa koga, molim vas, jos interesuje sta se dogadjalo? Rat ko rat. Decki se malo razgalili. Necemo oko toga frku da dizemo. Sta babe imaju sa tim. To su muska ozbiljna posla. Pa advokati, samizdati, politikolozi, ginekolozi su tu da to sve ulickaju, zriktaju i nikom nista.
    Ona se dohvatila ibarske magistrale i kafana. U Srbiji u sve diraj samo u kafane ne. Kakvo belo roblje. Ko njih pita. One su, bre, ikone u tim kafanama. Malo malo pa neka ma’jka. Necemo da brojimo, ionako na svetu ima viska ljudi. Podrzavam gospodina fiskala: treba Mladjenovicki zabraniti da pise jer kako je krenulo narasce i niko je vise nece moci zaustaviti.
    Nadezda Radovic

 DIJALOG  utorak, 11. mart 2003.