DIJALOG  ponedeljak, 3. mart 2003.

REAGOVANJA


Jos jednom o argumentaciji Lepe Mladjenovic
Advokati brane zakon, a ne pijane vozace

    Argumenti koje gdja Mladenovic iznosi u svojem najnovijem socinjeniju na temu "Medjunarodni sud u Den Hagu", sa posebnim osvrtom na presudu Kunarac, Kovac, Vukovic, te njeno vidjenje uloge advokata, pali su ispod svakog kriterijuma. Dovodjenje u vezu navodnih silovanja sa granatiranjem Dubrovnika ili licnim kartama Albanaca odslikava stanje svesti kao i fascinantnu cinjenicu u sta su sve ljudi spremni da poveruju. U bezgresno zacece, Micurinove krastavce, Sud u Den Hagu... Nakon sto jedinka spozna istinu, sve ostalo je cista klasika.
    Obrazac ponasanja je potpuno identican za svakog posednutog. Kao prvo, javlja se potpuno odsustvo sposobnosti kritickog razmisljanja i prihvatanja mogucnosti da postoji stvarnost i izvan onoga sto mu neko saopstava, u ovom slucaju Sud u Den Hagu, a kao drugo pomamna potreba da se idol odbrani. Po svaku cenu. Pitanje istine i lazi postaje nevazno kada je on napadnut.
    Argumenti koji su potegnuti u odbranu presude su tako inspirativni da P.R. Tuzilastva ili Suda mogu nesto i da nauce ukoliko nisu vec poceli da strepe za svoje zaposlenje. Cinjenica da Sud u Den Hagu postoji i da radi ono sto radi, ne znaci automatski da svoj posao obavlja fer i pravicno. Presuda protiv g. Zorana Vukovica je dokaz o zloupotrebi prava i moci.
    I jos nesto. Advokati polazu zakletvu da ce braniti pravo i zakon, a ne pijane vozace, ratne zlocince ili presude bilo kog suda, pa ni Suda u Den Hagu, i zrtve ce ostati "zrtve" sve dok se u fer i zakonitom postupku ne bude dokazala krivica optuzenih.
    Moj posao je upravo u tome da koliko god mogu zastitim Justiciju od silovanja onih koji zastupaju stavove koje nam je iznela gdja Mladenovic i ciji je vatreni zagovornik.
    Goran Jovanovic, advokat
    Zemun

 DIJALOG  ponedeljak, 3. mart 2003.