DIJALOG  utorak, 18. februar 2003.


REAGOVANJA


Povodom teksta "Silovanja na Ibarskoj magistrali" advokata Gorana Jovanovica
Pljuvanje u dalj

    Odgovor advokata Gorana Jovanovica na moj tekst o sistematskom silovanju u Foci 1992. neodoljivo podseca na logiku totalitarnog rezima kojoj smo godinama bili izlozeni. Tako je Slobodan Milosevic govorio kako Srbija nije u ratu, tako su gradjani albanske nacionalnosti 1999. sami izlazili sa Kosova i sebi cepali licne karte i pasose, tako su sami Dubrovcani bacali bombe na Stradun, pa je tako slucajno Foca ostala bez ljudi muslimanske narodnosti, jer su oni bez povoda napustali svoje kuce, pa je tako Haski sud imenovao nekih slucajnih 105 zena bosnjacke nacionalnosti u iskljucivoj nameri da osudi tri nevine osobe samo zato sto su muskarci i Srbi.
    Po toj istoj logici falsifikovanja stvarnosti advokat izjavljuje da je "tuzilastvo tvrdilo bez ikakvih dokaza da je 105 zena silovano", dalje kaze da Tribunal postavlja "uzasno diskriminatorske uslove", i usudjuje se i pored svoje profesionale zakletve da zrtve zlocina dokazanih na medjunarodnom sudu i dalje stavlja pod navodnike i o njima govori kao o takozvanim "zrtvama". Setite se kako je Milosevic sve koji su mu se suprotstavljali nazivao takozvanim demokratama.
    Negiranje stvarnosti Drugih, neke socioloskinje nazivaju fasistickim jezikom, a lokalnim recima to je i dalje pljuvanje u dalj. Pokusaj da se omalovazavanjem sudstva i zrtava dokaze kako zlocina nije ni bilo, i kako su svi "nasi" nevino osudjeni, a kako onim "drugima" nikada ne treba verovati. Upravo zato je i uspostavljen medjunarodni Haski tribunal, da prekine ovu politiku falsifikovanja stvarnosti, razdvoji dzelate od zrtava tako sto ce imenovati zlocince i omoguci zrtvama potvrdu za zlocine koju su preziveli.
    Lepa Mladjenovic
    Autonomni zenski centar protiv seksualnog nasilja, Beograd

 DIJALOG  utorak, 18. februar 2003.